Συχνές ερωτήσεις λογοθεραπείας που πρέπει να γνωρίζετε

Έχω παρατηρήσει το παιδί μου να τραυλίζει σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν θέλω να τον κάνω ακόμα πιο συνειδητό. Να το αγνοήσω;

Το παιδί μου μιλάει, αλλά η ομιλία του δεν είναι καθαρή. Μήπως επειδή έχει κοντή γλώσσα;

Ποιους είναι μερικοί καλοί «εμπειρικοί κανόνες» που πρέπει να προσέχω όταν μιλάω στο παιδί μου;

Το μεγαλύτερο παιδί μου φαινόταν να έχει μόλις καταλάβει την ομιλία μόνο του, αλλά το δεύτερο παιδί μου είναι πολύ πιο αργό. Πρέπει να ανησυχώ και πώς μπορώ να ζητήσω βοήθεια;

Ως λογοπαθολόγος ή λογοθεραπευτής που διαγιγνώσκει και θεραπεύει τακτικά παιδιά με δυσκολίες επικοινωνίας, μου κάνουν συχνά ερωτήσεις όπως οι παραπάνω κατά τη διάρκεια των συνεδριών λογοθεραπείας μου.

Σκέφτηκα ότι οι γονείς που είναι νέοι στη λογοθεραπεία μπορεί να ενδιαφέρονται και για τις παραπάνω ερωτήσεις. Εδώ είναι οι απαντήσεις μου:

Ε: Έχω παρατηρήσει το παιδί μου να λογοθεραπεια περιστερι τραυλίζει (τραυλίζει) σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν θέλω να τον κάνω ακόμα πιο συνειδητό. Να το αγνοήσω;

Α: Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά μεταξύ τριών έως πέντε μπορεί να μην είναι πολύ άπταιστα στην ομιλία τους μερικές φορές. Εξακολουθούν να μαθαίνουν να προφέρουν λέξεις, να χρησιμοποιούν μεγάλες λέξεις, να συντάσσουν όλες αυτές τις λέξεις σε προτάσεις – πιθανώς ενώ είναι ενθουσιασμένοι, αποσπασμένοι ή αναστατωμένοι!

Ενώ πολλά παιδιά (ίσως και 40%) ξεπερνούν τέτοιες περιόδους «μη ευχέρειας», υπάρχουν επίσης παιδιά με πραγματικό πρόβλημα τραυλισμού. (Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 1 τοις εκατό του πληθυσμού, είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί στα αγόρια παρά στα κορίτσια και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.)

Αν και είναι κατανοητό ότι οι γονείς δεν θα ήθελαν να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στο παιδί, δεν είναι επίσης σκόπιμο να αγνοούν απλώς το πρόβλημα και να ελπίζουν ότι θα εξαφανιστεί. Εάν ο τραυλισμός συνεχιστεί στη σχολική ηλικία ή ακόμα και στην ενήλικη ζωή, θα επηρεάσει την ακαδημαϊκή απόδοση, την εργασία και την κοινωνική ζωή και θα γίνει πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Το πώς απαντάτε σε ένα παιδί που τραυλίζει είναι πιθανώς πιο σημαντικό από αυτό που λέτε ή κάνετε. Θυμηθείτε ότι ο τραυλισμός είναι ένα πραγματικό πρόβλημα ομιλίας: το παιδί σας δεν είναι απρόσεκτο ή τεμπέλικο ή ακόμα και νευρικό.

Το να είσαι καλός ακροατής βοηθά. το να είσαι ανήσυχος ή επικριτικός δεν το κάνει. Δώστε στο παιδί σας το χρόνο και την προσοχή σας και απαντήστε σε αυτά που λέει το παιδί σας, όχι μόνο στο πώς λέγεται.

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις λογοθεραπείας που έχουν βρεθεί ότι είναι αξιόπιστα αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τα παιδιά να μιλούν άπταιστα αντί να τραυλίζουν. Ένας λογοθεραπευτής θα μπορεί να συμβουλεύει τους γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να μιλάει πιο άπταιστα – συχνά με το παιδί να απολαμβάνει τις συνεδρίες λογοθεραπείας ως παιχνίδια λόγου!

Ε: Το παιδί μου μιλάει, αλλά η ομιλία του δεν είναι καθαρή. Μήπως επειδή έχει κοντή γλώσσα;

Α: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ασαφής ομιλία σπάνια οφείλεται στο ότι η ίδια η γλώσσα είναι σωματικά πολύ κοντή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οφείλεται σε κοντό γλωσσικό φρύδι. Αυτή είναι η λωρίδα μυών που βλέπετε να ενώνει τη γλώσσα με το κάτω μέρος του στόματος όταν σηκώνετε την άκρη της γλώσσας σας (π.χ. όταν λέτε τον ήχο «l» σε «λιοντάρι»).

Όταν το φρύδι είναι πολύ κοντό, εμφανίζεται γλωσσοδέτης και περιορίζει τις κινήσεις της γλώσσας, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο παραγωγής των ήχων. Μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική διόρθωση.

Ενώ μπορεί να προκύψει γλωσσοδέτη, εδώ είναι μερικές άλλες πολύ πιο συνηθισμένες αιτίες για να μην είναι ξεκάθαρη η ομιλία:

1. Το παιδί μπορεί να είχε περιόδους με προβλήματα ακοής. Οι λοιμώξεις του αυτιού, το υγρό στο αυτί λόγω ενός κακού κρυολογήματος ή ακόμα και το συσσωρευμένο (χτυπημένο) κερί του αυτιού, μπορούν όλα να επηρεάσουν την ακοή και η ακοή είναι ζωτικής σημασίας στα πρώτα στάδια της εκμάθησης να παράγει ήχους.

2. Το παιδί μπορεί να μην έχει καλή επίγνωση, έλεγχο και συντονισμό των μυών των χειλιών ή της γλώσσας που είναι απαραίτητοι για την ομιλία. (Είναι λίγο σαν να μαθαίνεις να χορεύεις – μπορεί να μην υπάρχει τίποτα σωματικά λάθος με τα πόδια σου, αλλά μπορεί να υπάρξει στιγμή που αισθάνεσαι σαν να κινείσαι με τα δύο αριστερά πόδια.)

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι οι ήχοι ομιλίας αναπτύσσονται βήμα προς βήμα. Διαφορετικοί ήχοι παράγονται από διαφορετικές θέσεις της γλώσσας, των χειλιών κ.λπ. και από το πώς κινούνται. Δεν περιμένετε από τα παιδιά να μάθουν όλους τους ήχους για τα 26 γράμματα του αλφαβήτου με τη μία.

Μια γενική οδηγία είναι ότι όταν ένα παιδί είναι τριών ή τεσσάρων και αρχίζει να μιλάει με αρκετά πλήρεις προτάσεις, θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει τους περισσότερους ήχους στα αγγλικά, έτσι ώστε οι προτάσεις του να είναι κατανοητές από άτομα εκτός οικογένειας. (ορισμένες εξαιρέσεις είναι πιο δύσκολοι ήχοι όπως r, th ή v)

Οι περισσότεροι γιατροί, δάσκαλοι κ.λπ. θα συνιστούσαν στους γονείς να αναζητήσουν βοήθεια από έναν λογοθεραπευτή εάν το παιδί σας είναι ήδη τεσσάρων ετών και άνω και εξακολουθεί να είναι δύσκολο για τους ενήλικες να το καταλάβουν.

Μερικοί ήχοι που απαιτούν τον περισσότερο χρόνο για να μάθουν περιλαμβάνουν «v, th, r», καθώς και την ανάμειξη διαφορετικών ήχων μεταξύ τους (π.χ. λέγοντας και τους ήχους «g» και «l» σε «κόλλα» ή «s»,